A harmonikus, szép mosoly éke az arcnak, kedves jelzés a környezetünk felé, mely a nyitottság, az ápoltság, a belső szépség pozitív üzenetét sugározza. A fogak formája, színe, nagysága helyzete döntő jelentőségű e harmónia megteremtésében.

1. Frontfogak formatervezése - Smile design

Számos esetben, veleszületett adottságok, sérülések, vagy rosszul sikerült fogpótlások következtében az arc és a frontfogak harmóniája nem ideális, nem harmonikus. A pácienssel közösen, a fogtechnikus bevonásával, előre megtervezzük a fogak formáját és azok elhelyezkedését, színét majd a szájban modellezve a végleges kontúrokat kialakítjuk. Ha ez elnyeri páciensünk tetszését a végleges fogműveket ez alapján alakítjuk ki.

2. Esztétikus fogszínű tömés

A több színárnyalattal rendelkező, legmodernebb esztétikus tömőanyagokat alkalmazva „láthatatlan” restaurációkat készíthetünk. Különböző rétegezési technikákkal mind funkcionálisan, mind optikailag helyreállítható a fog szöveteinek rétegstruktúrája. Mivel ezek az anyagok nagyon érzékenyek a nedvességre (a kilélegzett levegő páratartalma is befolyásolhatja, ronthatja a tömőanyagok ragasztási és anyagtani tulajdonságait), minden esetben törekszünk a teljes izolációra. Egy gumilepedő segítségével (Kofferdam) a kezelendő fogat abszolút nyál- és nedvességmentes körülmények között tudjuk kezelni.

Az amalgámtömések eltávolítása is ilyen módon történik, ezáltal megelőzhető a reszelék lenyelése, illetve az ilyenkor felszabaduló higanygőz belélegzése.

3. Fogfehérítés

Sok betegünknek az a kérdése lehetséges-e hogy olyan hollywoodi, hófehér mosolya legyen, mint amit filmeken, vagy a sorozatokban láthat. A válasz nem egyszerű. A fogfehérítés, bár sokan nem tudják, nem veszélytelen dolog. A túlzásba vitt, esetleg szakszerűtlen kezelés kellemetlen, elhúzódó erős fognyaki érzékenységet okozhat, a fogíny felmaródhat, kisebb – nagyobb fájdalmas hámsérülések keletkezhetnek. Emellett gyakran a kívánt színhatás is elmarad.

A tartós, szövődménymentes fogfehérítés előtt alapos fogászati, szájhigiéniai vizsgálaton kell átesni. Ezután gyakran szükséges:

  • fogkövek, lepedék, egyéb lerakódások eltávolítása, polírozás
  • szuvas fogak esztétikus ellátása
  • régi, elszíneződött tömések cseréje
  • gyökérkezelt fogak röntgen kontrollja, s ha kell a gyökértömés revíziója

Az esetek többségében, elvégezve a fenti kezeléseket, jól megválasztott színű tömőanyaggal az eredeti színnél jóval világosabb árnyalatú mosoly érhetünk el. Ha a páciens ekkor sem elégedett a látvánnyal, és még tovább szeretné fehéríteni a fogait, jöhet a fogorvos által személyre szabott kezelés.

Rendelői fehérítés: A fogorvos, vagy a dentálhigiénikus nővér végzi a rendelőben. Töményebb a reagens, gyorsabb az eredmény, kevésbé fogbarát, gyakoribb az erős utóérzékenység.

Otthoni fehérítés: Alsó – felső lenyomat alapján fogtechnikai laborban vagy orvosi rendelőben speciális fogfehérítő sín készül. Ebbe kell a megfelelő instrukciók alapján a fehérítő-gélt betölteni, majd a fogívre stabilan felhelyezni és a megfelelő ideig fent hagyni ébren, vagy alvás közben. Ezt az eljárást a kívánt színárnyalat eléréséig kell ismételgetni Kisebb koncentrációjú a reagens, a kívánt eredményt hosszabb procedúra után érhető el, viszont sokkal jobban kíméli a fogzománcot. A fognyaki érzékenység, ha egyáltalán fellép, mértéke nem, vagy ritkán éri el a fájdalom küszöböt.

Mindkét módszer után ajánlatos úgynevezett protektor lakkok, ecsetelők használata, melyek még tovább csökkentik a nem kívánt utóhatásokat.

Rendelőnkben a „Mélyfluorzáló” kétfázisú ecsetelővel védjük a zománcot, mivel ennek a legtartósabb a hatása, nem csak a fogfelszínt, hanem a mélyebb rétegeket is impregnálja elzárva a külső durva ingereket az érzékeny idegtől.