A fogszabályozás a fogak, a fogazat és az állcsontok helyzeti eltéréseinek kezelésével foglalkozik. Ezek kialakulhatnak rossz szokások következtében, tejfogak rendellenes váltódása miatt, illetve örökletes alapon. A szabálytalan fogazat esztétikai hátrányok mellett növeli a fogszuvasodási hajlamot, elősegítheti a fogágy betegségek korai kifejlődését, zavarja a rágást, sőt beszédhibákat is okozhat.

Az alábbi képeken bemutatunk néhány példát, ha ilyen vagy ehhez hasonló elváltozásokat lát a családjában, akkor erősen javasolt, hogy megmutassák azt a fogszabályozási rendelésünkön. Az első megtekintés és konzultáció ingyenes.


                   Fogtorlódás                                   Bulldogharapás


                  Distal harapás                                Keresztharapás


                  Nyitott harapás                                 Fedőharapás

 

A fogszabályozó kezelés mind gyermek, mind felnőtt korban elvégezhető, a korcsoporti sajátosságok figyelembe vételével. A gyermekkori kezelések három korcsoportba oszthatók:

1. Kisgyermekkori, tejfogazati kezelések ( 4-6 éves korosztály )

Egyes tejfogazati eltérések kezelését lehet megkezdeni, rossz szokások kiküszöbölésének megkezdése ( pl.ujjszopás, rendellenes nyelés ) , helyes növekedés támogatása , gátló tényezők megszüntetése .

2. Gyermekkori vegyes fogazati kezelések ( 6-12 éves korosztály )

A vegyes fogazat időszakában minden eltérés jó eredménnyel kezelhető , mert itt a kezelés az intenzív növekedés időszakára esik. Általában ez a kivehető készülékek alkalmazásának időszaka, bár bizonyos rögzített készülékek is használhatók.

3. Gyermekkori maradó fogazati kezelések (12-18 éves korosztály )

Különböző kivehető és rögzített készülékeket használunk. Lehetőség van esztétikus fogszabályozó készülékek, vagy a legújabb technológia, a lágy erőkkel dolgozó fogszabályozási rendszer használatára.

A felnőttkori maradó fogazat kezelését az esetek döntő többségében már csak beragasztott ( állandó ) fogszabályozó készülékkel lehet megoldani.

 

Kivehető fogszabályozó készülékek:

Ezek a készülékek készülhetnek különálló módon egy-egy állcsontra, de vannak olyanok is, amibe mindkét fogsor beleharap és így fejt ki a fogelőtöréskor hatást a fogakra és az állcsontok növekedésére. Nagyban függ a hatékonyságuk attól, hogy a páciens milyen rendszerességgel és naponta mennyi ideig viseli azokat. Többnyire éjszaka és néhány nappali órában kell őket hordani.

                      Kivehető tágítócsavaros lemezek

               Frankel-készülék                         Retenciós lemez

 

A kivehető készülékek egy különleges csoportja az izomfunkciós trénerek , ezek a száj körüli izmok , a nyelv fogakra ható erejét állítják be , elősegítve ezáltal az állcsontok helyes fejlődését is. Bővebbet ezekről a különleges „szerkezetekről” a www.fogvedo.hu oldalon olvashat.

 

A rögzített készülékek elemei a zárak, un.”brekettek” (brackets) amiket a fog meghatározott pontjára ragasztunk , a különböző fogszabályozó ívek, és azok a rögzítő elemek,amelyek az íveket a zárakban tartják. Ezek lehetnek pici gumikarikák vagy fémdrótok. A rögzített fogszabályozók közül manapság egyre több páciens választja az úgynevezett „önligirozó” bracket-eket , amelyeknél a bracket-be van beépítve egy záró lemezke, ami sokkal jobban tartja a felhelyezett íveket, mint a hagyományos bracketek. Gyorsabban lehet elérni a kívánt eredményt, ritkábban kell az orvosnak állítani a készüléken,azaz csökken az aktiválás költsége, valamint könnyebben tisztán tartható és lényegesen esztétikusabb is mint a hagyományos beragasztott készülékek.

                         

          Bracket                          Önligírozó

 

Hagyományos bracket

Fogszabályozó rendelőnk a német Forestadent cég aktív önligirozó technikáját használja, amit méltán nevezhetnénk a „ fogszabályozás Mercedesének „ is. A készülékről megnézhet egy bemutatót a www.forestadent.com honlapon. Itt a YouTube Forestadent Channel-re kattintva megtekintheti a készüléket működés közben. A legizgalmasabb rész 6 perc 25 másodpercnél kezdődik.

 

Fogszabályozással kapcsolatos kérdéseiket feltehetik e-mail-ben, vagy telefonon is, de ne feledjék hogy az első személyes konzultáció ingyenes.