Gyermekeink fogorvoshoz szoktatása, szájápolási szokásainak kialakítása nagyon fontos feladat. A tejfogak rendszeres, alapos tisztítása, féléves - éves ellenőrzése ugyanolyan meghatározó, mint később, a maradó fogak megóvása.

1. Tejfog tömés

Kis és közepes szuvasodás ellátása talán a leggyakoribb beavatkozás a fiatal pácienseknél. A tejfogak egészsége, rágóképessége megtartható egy töméssel, vagy elcsiszolással a fogváltásig a további romlás elkerülhető. Az elcsiszolás során a két fog között kialakuló szuvas üreget sima felszínné tisztíthatóvá csiszoljuk, majd a felületet egy kétfázisú ecsetelővel „impregnáljuk”.

 

2. Tejfog gyökérkezelés

A közhiedelemmel ellentétben a tejfogaknak is - méretükhöz képest - kifejlett gyökereik vannak. ( A maradó fogak előtörésével egy időben felszívódnak ) Ha a fogváltás előtt súlyosan sérül a tejfog elfertőződik, kezeletlenül gennyes, sipolyozó krónikus gyulladásokat okozhatnak.

 

3. Barázdazárás

A maradó rágófogak mély, sokszor tisztíthatatlan barázdáiban indul el leggyakrabban a szuvasodás. Barázdazárás révén a rágófelszín mélyének baktériummentes, hermetikus lezárása biztosítja azt, hogy azok tökéletesen tisztán tarthatók, így megelőzhető ott a káriesz kialakulása. Biztonsággal a fog előtörését követő hat hónapban végezhető el a barázdazárás, így kb. hat éves kortól ( a maradó 6-os fogak előtörésétől ), a maradó fogak megjelenésével párhuzamosan végezzük ezt a hatékony szuvasodást megelőző beavatkozást. Egy speciális kétfázisú ecsetelő oldattal a zománc felső rétegét ellenállóbbá tesszük a további támadások ellen.