1 .Fogkő eltávolítás, polírozás

A fogakra illetve a fogművekre lerakódó fogkő számos probléma és panasz forrása lehet. A fogkő lényegében elmeszesedett lepedék, melyet professzionális szájhigiénia fenntartásával megelőzhetünk. Jelenléte fognyaki érzékenységet, fogínyvérzést, ínygyulladást, ínysorvadást, és végül a fog elvesztését okozhatja. Emellett, kellemetlen szájszag és szájíz kiváltója lehet. Korunk táplálkozási szokásai, étrendje, valamint konyhatechnikája mellett, a rendszeres fogkő-eltávolítás és polírozás elengedhetetlen része a helyes szájhigiéniának. Nagyon fontos, hogy szakember távolítsa el az íny feletti szemmel látható lerakódásokkal egy időben az íny alatti fogkövet is. Ez utóbbi sokkal több problémát és szövődményt okoz alattomosan irritálva fogat körülvevő szöveteket. A polírozás a fogkőeltávolítás elengedhetetlen része, finomszemcsés polír pasztákkal a legapróbb érdességeket és elszíneződéseket is eredményesen el lehet távolítani.

 

2. Dentalhigiéniai tanácsadás karieszrizikó szűrés

Dentál higiénikusaink egyénre szabottan a legmegfelelőbb és leghatékonyabb fogmosási és szájápolási technikák és eszközök megismertetésével és használatuk megmutatásával ösztönzik pácienseinket a tökéletes szájhigiéniára. Ha szükségesnek ítéljük, nyálmintát veszünk a szájüreg különböző területeiről mikrobiológiai tenyésztésre. hogy választ kapjunk arra, van-e megbetegítő hatású baktérium törzs a nyálflórában.

 

3. Pótlás-higiénia

A fogpótlások-koronák, hidak, kivehető pótlások - főleg ha azok implantátumokon nyugszanak a szokásostól eltérő tisztítási technikákat és speciális eszközöket (fogköztisztító kefe, speciális fogselyem) igényelnek. Ezek megismertetése és betanítása, rendszeres otthoni használatuk, valamint a félévenkénti kontroll vizsgálat elengedhetetlen a hosszú távú siker érdekében. Ezen „közös munka” alapján tudjuk mi is garanciánkat biztosítani az elkészült fogműre.

 

4. Lehelet-terápia

A rossz lehet nagyon gyakori probléma. Oka legtöbbször a szájüregben, ritkábban a gyomor-bél traktusban keresendő. A nem megfelelő szájápolási szokások, ill. a rosszul kiképzett, és ezért nehezen tisztítható fogművek következtében a száj természetes baktériumflórája felborul, így kellemetlen szájszag, szájíz alakulhat ki. Professzionális szájhigiéniai kezelésekkel, korrekt fogművek készítésével és a rendszeres, egyéni szájápolással a kellemetlen lehelet megszüntethető.