Célja a fertőzött vagy elhalt fogak gyökércsatorna-rendszerének, baktériummentes és tökéletesen résmentes lezárása. Ha ez sikertelen a kórokozók elszaporodhatnak ezen üregekben, krónikus gyulladás alakulhat ki. A szervezet számára a fog bakteriális gócként viselkedhet, bőrgyógyászati, ízületi és szívproblémákat okozva.

A legpontosabb diagnózis felállításához elengedhetetlen a 3 Dimenziós CT röntgen, melynek segítségével eddig felderíthetetlen anatómiai részleteket (gyökércsatornák száma, lefutása, gyulladások kiterjedése, lokalizációja) tárhatunk fel.

A gyökérkezelendő fogat és annak közvetlen környezetét műtéti területnek tekintjük, ezért a tökéletes sterilitás érdekében minden esetben nyálrekeszt (Kofferdam) használunk.

A tökéletes, hermetikus gyökértömés elkészítéséhez nélkülözhetetlen a gyökérhossz pontos ismerete, amelyhez elektromos gyökércsatorna-hosszmeghatározó készüléket (ApexLocatort) alkalmazunk.

A gyökárcsatornák megmunkálása a legmodernebb Nikkel-Titán gépi forgóeszközökkel történik, melyek gyorsabbak, effektívebbek és biztonságosabbak a kézi megmunkálásnál. Az esettől függően többféle gyökértömési technikák közül választhatunk, a hagyományos kondenzációs technikáktól az elektrokémiai módszerrel történő molekuláris, Depothphorese gyökérkezelési eljárásig. Depothphorese eljárás az iontoforézis segítségével vándoroltat el fertőtlenítő hatású anyagot gyökérben olyan helyre is ahová a gyökérkezelő tűkkel nem jutunk el. Így az erősen fertőzött, esetleg átjárhatatlan gyökércsatornák esetében nyújt tökéletes, végső megoldást.