A fogászati implantátumok (más szóval műgyökerek) beültetésével az elvesztett, természetes fogakkal teljesen egyenértékű fix fogpótlások készíthetők anélkül, hogy a megmaradt, természetes fogakat preparálnunk kellene. Napjainkban az implantációs sebészeti technikák elérték azt a fejlettséget, ami lehetőséget ad arra, hogy a foghúzással egy időben vagy néhány héten belül pótoljuk a hiányzó fogat. Számos esetben még az is reális esély, hogy a beültetett műgyökérre azonnal koronát rögzítsünk. Így páciensünk a műtét után foghiány nélkül, esztétikailag helyreállított fogazattal távozik tőlünk.

Ha a foghiány nagy kiterjedésű, a hagyományos értelemben vett rögzített fogpótlásokkal nem, csak kivehető fogsorral lehet a fogakat pótolni. Ezen szituációkban implantátumokkal kiegészítve a maradék fogazatot fix fogpótlások készíthetők és elkerülhető a kivehető fogsorok megszokásával és viselésével járó kellemetlen érzés. Ha semmiképpen nem lehetséges fix fogművet készíteni, implantátumokhoz rögzítve a kivehető fogpótlások stabilitása is nagymértékben növelhető.

Az implantátumok anyaga nagy tisztaságú titán, illetve cirkónium-dioxid, mellyel szemben fellépő allergiás reakció gyakorisága közel nulla.

Sajnos, a legkörültekintőbb ellátás ellenére, a beavatkozások 1–2 %-ában előre nem látható körülmények miatt az implantátum kilökődhet. Ezért, annak érdekében hogy betegeinknél a fogbeültetések a lehető legnagyobb számban sikerrel végződjenek, az implantáció elvégzését teljes vér és vizelet laborlelethez kötjük.

 

2. Csontpótlás, arcüreg feltöltés

Ezek az eljárások az implantációt kiegészítő műtéti beavatkozások, azokban az esetekben, ahol nem áll rendelkezésre elegendő csontos állomány a műgyökér befogadásához. Nagy tisztaságú, szintetikusan előállított csontpóló anyagokkal dolgozunk, melyek folyamatosan felszívódva átadják a helyüket az újonnan képződő csontnak. Ezzel lehetőség nyílik a funkcionálisan vagy esztétikailag előnytelen állcsont formák korrekciójára.

 

3. Bölcsességfogak sebészi eltávolítása

Az állcsontban megrekedt, valamint a részben előtört bölcsességfogak gyakran gyulladást és fájdalmakat okozhatnak. A fogszabályozás hosszú távú sikerességének érdekében a kezelést sokszor ki kell egészíteni a bölcsességfogak eltávolításával. Általában ezekben az esetekben a bölcsességfogak nem megfelelő irányban, vagy helyhiányában rossz helyzetben törnek elő, veszélyeztetve a többi fog épségét és elhelyezkedését.

 

4. Állcsontsebészet

Szerzett vagy veleszületett állcsonteltérések műtéti korrekciója, valamint a fogpótlások elkészítését (implantáció, kivehető fogpótlások) megelőző csontpótlások, csontátültetések, csontplasztikai műtétek tartoznak ezen kezelési csoportba.

 

5. Éber szedálás

Aneszteziológus szakorvos közreműködésével rendelőnkben külön, erre a célra kialakított kezelőben lehetőség van arra, hogy bódításban végezzük el a fogászati, szájsebészeti beavatkozásokat

Pácienseinket a szedálás előtt egy alkalommal altató orvosunk megvizsgálja, és ha szükségesnek ítéli, labor vizsgálatot (vérkép, vércukor, máj-, vese funkció, ionok, prothrombin), EKG, ill. fél évnél nem régebbi tüdőszűrő-leletet kérhet.

 

6. Hogyan érkezzen éber szedálásra?

Kérjük, a beavatkozás megbeszélt időpontja előtt 1 órával érkezzen meg a rendelőnkbe. Javasoljuk, hogy kényelmes ruhát viseljen, kerülje a szoros ruhadarabokat. Ha a fogászati beavatkozás tovább tartana 1.5-2 óránál, szükséges hogy több lépésben történjék a kezelés. A szedálás így is lehetőséget teremt hosszú hetek munkáját egyszerre, kellemetlenségek nélkül elvégezni.

 

7. A szedálás menete

A szedáció kezdetén, kézháton egy kis műanyag kanüllel vénát biztosítunk. Ezen keresztül adjuk Önnek az altató, ill. fájdalomcsillapító szereket. Az elalvást követően a nyelési reflexek kiesnek. Kérjük altatás előtt 6 órával ne egyen, és ne igyon semmit!

A beavatkozás alatt folyamatosan műszerekkel kontroll alatt tartjuk a pulzust, a vérnyomást és a vér oxigén szintjét (oxigenizációt). Ha esetenként szükséges, egy lélegeztető csövön keresztül tiszta oxigént adagolunk tüdejébe, azért, hogy a kissé felületesebb légzés rosszabb légcseréjét ellensúlyozzuk.

 

Az altatás után rendelőnkben kényelmesen kipihenheti a szedálás utóhatásait, majd amennyiben teljesen elmúlt a gyógyszerek hatása, kísérőjével otthonába távozhat.

 

Az altatás napján gépjárművet nem szabad vezetnie, elektromos, vagy vágó éllel rendelkező háztartási gépet, eszközt nem használhat!

 

Az altatásban végzett fogászati ellátás kényelmes, precíz, gyors a fogorvos számára nyugodt munkakörülményeket nyújt, pácienseink pedig „átalusszák” a félelmetesnek hitt beavatkozásokat.

 

Vannak olyan fogorvosi munkafázisok, amelyek precíz elvégzéséhez a páciens kooperációja szükséges, és teljesen fájdalmatlanok. Ezeket nem ajánljuk altatásban végeztetni. Ilyen például a harapás beállítása fogpótlások vagy tömések szájba helyezése után.