B U D A P E S T

Budapest Magyarország fővárosa, az ország politikai, művelődési, ipari, kereskedelmi és közlekedési központja, valamint nevezetes gyógyfürdőváros. Az Európai Unió nyolcadik legnépesebb városa. A Duna két partján, az Alföld és a dombvidékek találkozásánál fekszik. Természetföldrajzi adottságainak köszönhetően a világ egyik legszebb fekvésű fővárosának tartják. Budapest világörökségi helyszínként elismert látnivalói a Duna-part látképe és a Budai Várnegyed, valamint az Andrássy út és történelmi környezete. A főváros számtalan egyéb látnivalója között nemzetközi viszonylatban is különleges műemlékek, templomok, kastélyok, ókori, középkori és török-kori emlékek, barokk, klasszicista, romantikus, neoreneszánsz, eklektikus és szecessziós stílusú középületek és lakóházak, 223 múzeum és galéria (közöttük jó néhány nemzetközi rangú gyűjtemény), történelmi hidak, valamint a köztéri szobrok és emlékművek sokasága található. Budapestet elragadó látnivalói, lüktető éjszakai élete, kozmopolita felfogású lakossága Kelet- és Közép-Európa legvonzóbb nagyvárosává emelték.


TÖMEGKÖZLEKEDÉS
http://www.bookinbudapest.com/hu/pdf/bkvmap.pdf

Budapest tömegközlekedésében a legfontosabb szerep a metró-, autóbusz-, trolibusz-, HÉV- és villamoshálózatot üzemeltető BKV-nak jutott. Budapest közlekedése igen hatékony: fejlett közlekedési hálózata révén gyakorlatilag éjjel-nappal bárhová el lehet jutni. A 180-nál is több buszjárat, 14 trolibuszjárat, 29 villamos vonal, 3 metróvonal mellett olyan történelmileg is jelentős és érdekes járatokkal szolgálja ki az utazóközönséget, mint például a Budavári Sikló, a fogaskerekű vasút, vagy éppen a Libegő.

Vonaljegyek a metróállomásokon, jegyárusító automatákból, trafikokban vagy újságárusoknál vásárolhatók. A vonaljegy (350 Ft) érvényes autóbuszra, trolira, metróra, villamosra, fogaskerekűre a vonal teljes hosszán, valamint a HÉV-re Budapest közigazgatási határán belül. Van átszállójegy (530 Ft), metroszakaszjegy (300 Ft), napijegy (1.650 Ft), 3 napos turistajegy (4.150 Ft), hetijegy (4.950 Ft) valamint 10-es jegytömb (3.000 Ft). Érdemes ezek közül az éppen leggazdaságosabbat választani. A jegyet az utazás megkezdése előtt a jegykezelő automatával érvényesíteni kell. A közlekedési eszközökön, vagy a metrókijáratoknál karszalagos, fényképes igazolvánnyal ellátott ellenőrök kérhetik a jegyet ellenőrzésre. A 65. életévüket betöltött magyar állampolgárok és az Európai Unió többi tagállamának állampolgárai díjmentesen utazhatnak a BKV járatain (kivéve a siklót, a libegőt és a hajójáratokat). Ferihegyről a 200-as (reptér) busszal könnyen el lehet jutni Kőbánya-Kispest metróállomáshoz, ahonnan a 3-as (kék) metróval egyszerű bejutni a belvárosba.

Budapest

Félnapos kirándulások

Egésznapos kirándulások